Ar trebui, in consecinta, evitata folosirea bumbacului (moale si confortabil, dar greu, cu indice de uscare scazut si cu mare putere de absortie a apei). Sunt foarte eficiente, in schimb, materialele moderne bazate pe fibre artificiale (poliester, polartec, fleece, drytech etc). Ar mai trebui mentinate si o serie de membrane care se aplica pe diferite texturi pentru a asigura impermeabiliteatea acestora cum ar fi: goretex, windstopper, mp+, hyvent, eVent. Diferentele intre ele sunt date de raportul dintre indicele de permeabilitate (Moisture Vapor Transfer Rate) si cel de respirabilitate.
Folosirea pieselor de vestimentatie din materiale noi aduce, pe langa un plus de confort, si o considerabila reducere a greutatii rucsacului (in loc de 5-6 tricouri de bumbac, eu folosesc la o tura de o saptamana 2-3 bluze de poliester).
Pentru a sistematiza ar trebuie sa incepem cu inceputul:
- Sosetele ar trebui sa fie indeajuns de groase si bine fixate pe picior, pentru a nu favoriza rosaturile; preferabil sa nu fie din bumbac (absoarbe transpiratia, se usuca greu si se cuteaza); exista cateva firme care vand in Romania o mare varietate de ciorapi speciali pentru drumetie (www.lorpen.com, www.mundsocks.com)
- Pantalonii este preferabil sa fie lungi (shorturile sunt bune cu anumite rezerve - soarele puternic poate sa va produca arsuri, vantul poate patrunde mai usor si va poate scadea temepratura corpului, crescand, in consecinta, consumul energetic, nu va protejeaza impotriva zgarieturilor, intepaturilor sau muscaturilor animalelor salbatice). As recomanda pantalonii din poliester datorita grutatii scazute si faptului ca se usuca foarta repede, permitand totodata evacuarea vaporilor de apa din transpiratie. Exista mai multe materiale patentate pentru pantaloni (se utilizeaza si la bluze). Pentru conditii nefavorabile de vreme exista un pantalon special care se pune peste - suprapantalonul, fabricat din materiale impermeabile si respirabile. In zilele friguroase de iarna pot fi folositi si pantalonii din polartec sau fleece (nu ofera o buna protectie la vant). O chestiune aparte ar fi legata de lenjeria de corp, care ar fi preferabil sa fie fabrica tot din materiale usoare, stransa pe corp, cu un bun indice de respirabilitate.
- Bluzele sunt foarte asemanatoare ca textura, diferenta facandu-se la grosime si, eventual prin aplicarea unei membrane (windstopper). Primul strat il formeaza bluza de corp (din drytech sau poliester), este urmata de bluze de polar 100, 200 samd, in functie de nivelul temperaturii sau al activitatii pe care o veti desfasura. Important este sa existe posibilitatea de a acoperi bluza de polar cu o jacheta impermeabila. Vara poate fi utilizat tricoul cu maneci scurte, dar, ca si in cazul pantalonilor, eu prefer sa folosesc bluze cu maneca lunga.
- Jacheta este foarte importanta, in orice anotimp. Ea asigura protectia la vant si apa, fara de care stratele interioare isi pierd eficienta. Pentru 3 sezoane este bine sa fie fabricata dintr-un material mai subtire si sa aiba un indice de respirabilitate cat mai bun. Pentru iarna e recomandabila o jacheta cu dubla laminare. Tot aici ar putea fi mentionata si pufoaica sau canadiana, cu precizarea ca in drumetie se intampla destul de rar si doar in conditii de ger aprig, sa folosim pufoaica. Ca o alternativa la jacheta clasica ar putea fi folosite jachetele cu membrana windstopper/softshell, insa acestea, desi sunt rezistente la apa, nu sunt impermeabile. In legatura cu alegerea jachetei as atrage atentia asupra cusaturilor, care trebuie sa fie vulcanizate, a fermoarelor(de obicei se folosesc fermoare YKK) si a sistemului de aerisire.
Fara a face o abordare comerciala as indrazni sa spun ca pretul echipamentului se regaseste in calitatea acestuia. Pretul poate fi un indiciu si pentru a depista produsele contrafacute; de aceea as recomanda ca inainte de achizitionare incercati sa cautati pe siteul firmei producatoare, in catalog, produsul care vi se ofera !
Drept incheiere iata o scurta lista cu magazine din Romania care comercializeaza produse pentru drumetie :
- www.montline.ro
- www.hysport.ro
- www.alpinexpe.ro
- www.ascent.ro
- www.mormota.ro
- www.montrek.ro
- www.himalaya.ro
- www.military-shop.ro
- www.kaki.ro
- www.decathlon.ro
- www.craimont.ro
- magazin.par-alpingrup.ro
- www.montangrup.ro
- www.surmont.ro
- www.climbeer.ro
- www.mmsport.ro