vineri, 26 martie 2010

Rata despaduririlor a scazut in ultimi zece ani

In ultimii zece ani rata despaduririlor s-a micsoarat, fata de deceniul trecut, insa, anual suprafete de dimensiunea statului Costa Rica sunt despadurite pentru utilizarea in alte scopuri (agricultura). Aceasta este concluzia ultimului raport, dat publicitatii pe 25 martie 2010 de catre FAO (Food and Agrculture Organization of the United Nations). Acelasi raport arata ca anual sunt despadurite circa 13 milioane de hectare, fata de 16 milioane cat a fost rata in deceniul 1990-2000.

Studiul, numit "The Global Forest Resources Assessment 2010", acopera 233 de tari si teritorii, implicand peste 900 de specialisti din 178 de tari, va fi publicat in totalitate in luna octombrie. Mai trebuie precizat ca o data la cinci ani, FAO publica un astfel de raport.

Acelasi raport mai arata ca Brazilia si Indonezia, care au avut cele mai ridicate pierderi de paduri in anii 90, si-au redus semnificativ exploatarile forestiere. Astfel, Brazilia si-a micsorat rata de la 2.9 la 2.6 milioane, iar Indonezia de la 1.9 la 0.5. Mai mult, in numeroase tari afectate in trecut de acest fenomen, au fost desfasurate proiecte ambitioase de replantare. Este cazul Chinei, Indiei, Statelor Unite si Vietnamului. Acest fapt, combinat cu regenerarea si expansiunea naturala in anumite regiuni, au adaugat mai mult de sapte milioane hectare anual, in deceniul 2000-2010. Urmarea este ca pierderea neta a fost redusa la 5.2 milioane de hectare anual, fata de 8.3 milioane, cat s-a inregistrat in deceniul trecut.

America de Sud si Africa au cele mai mari rate de despadurire, cu 4, respectiv 3.4 milioane de hectare. Oceania a inregistrat, de asemenea, mari pierderi, in parte si din cauza incendiilor din Australia. Pe de alta parte, Asia si-a crescut cu 2.2 milioane de hectare, net, suprafata impadurita, datorita programelor desfasurate pe continent. In America de Nord si Centrala suprafata padurilor a ramas stabila, in timp ce in Europa si-a pastrat rata crescatoare, totusi, mai putin accelerata decat in trecut.

Eduardo Rojas, Assistant Director-General al Departamentului forestier al FAO precizeaza:
"Pentru prima data, putem arata ca rata despaduririlor a scazut, la nivel mondial, ca rezultat al eforturilor sustinute atat la nivel local, cat si global. Nu numai ca tarile si-au imbunatatit politicile si legislatiile legate de paduri, dar au si alocat suprafete impadurite pentru utilizarea lor de catre comunitatile locale si pentru conservarea biodiversitatii. Acesta este un mesaj frumos pentru 2010, Anul International al Biodiversitatii. Oricum, rata despaduririlor este inca mare in multe tari si suprafetele cu paduri virgine continua sa scada, ceea ce arata ca tarile trebuie sa-si intensifice eforturile pentru protectia acestora. "

Padurile sunt liderii planetei la fixarea carbonului, fixand aproximativ 289 gigatone (Gt) in copaci si vegetatie. Carbonul stocat in biomasa, litiera si sol, in paduri, reprezinta mai mult decat tot carbonul aflat in atmosfera.

Pe langa activitatile antropice, un element important in pierderea padurilor il reprezinta incendiile, bolile si daunatorii. 1% din padurile lumii, se estimeaza, sunt afectate anual de incendii, in timp ce insectele afecteza circa 35 milioane de hectarel. De asemeni, hazardele naturale - furtuni si cutremure - contribuie semnificativ la rata despaduririlor.

Potrivit secretariatului UNFCCC(United Nations Framework Convention on Climate Change), cauza principala a despaduririlor este agricultura de subzistenta, vinovata de 48% din pierderi. Agricultura comerciala este responsabila de 32 %, constructiile de 14%, iar taierile de lemn pentru combustibil de 5%.

duminică, 14 martie 2010

Despre avalanse

http://snow-trace.blogspot.com/2010/02/cate-ceva-despre-avalanse.html
http://avalanse.blogspot.com/
http://www.dinumititeanu.blogopedia.biz/10-avalanse
http://alpinet.org/main/articole/show_ro_t_despre-avalanse-si-activitatea-de-nivologie-in-romania--avalansele_id_2217_pid_3540.html
http://alpinet.org/main/articole/show_ro_t_despre-avalanse-si-activitatea-de-nivologie-in-romania--nivologia-in-romania_id_2217_pid_3541.html